Fail ja kaust. Faili- ja kaustatoimingud.

Täida lüngad loetelust õigete sõnadega
Kogu arvuti tarkvara säilitatakse üht tüüpi informatsioonikogumites ehk . Dokumentide ja programmide eristamiseks on igal failil oma . Faili nimi võib koosneda mistahes , välja arvatud / \ : ? * < > § jne. Faili nimelaiend koosneb tavaliselt tähest. Nimelaiend kirjutatakse faili nime järele ning eraldatakse sellest . Tuntuim tekstifaili nimelaiend on . Pilte hoitakse tavaliselt failides laienditega . Programmifaili laiend on harilikult .
Kõiki faile säilitatakse . Igal kaustal on oma . Kausta sees võib olla ka teisi kaustu - neid nimetatakse . Ühes kaustas võib olla alamkausta.
Andmekandjaid tähistatakse tähestiku esimeste ja abil. Peale tähise võib kettal olla ka . Faili täielik nimi koosneb tähisest, millele ta salvestatud on, kaustade teest (juurkaustast kuni kaustani, milles fail asub), nimest ja .
on otsekui tervet arvutit hõlmav peakaust. Kaustas saavad arvutikasutajad hoida oma kirju, pilte ja muid dokumente. Selleks, et näha kausta sisu, on vaja kaust .
Uue dokumeni loomiseks ning kasutaja töö säilitamiseks tuleb see kettale . Dokumeni salvestamiseks on Windows'is kaks käsku: ja . Need käsüd leiad menüüst. Kui tahad dokumenti salvestades muuta selle nime või asukohta, siis kasuta käsku . Pöörata tuleb ka tähelepanu dokumendi salvestamise . Dokumenti võib rakendusprogrammis avada käsuga - .
Enamikes rakendusprogrammides saab töötada dokumendiga üheaegselt. Sel juhul tuleb avada mitu faili üksteise järel ning ühes . Pärast dokumendi töötlemist tuleb see . Dokumendi sulgemiseks kasutatakse menüükäsku või dokumeniakna .
Uut kausta saad luua File menüüst käsklusega - ja sisestada kausta . Uus kaust saab automaatselt nime . Ühte kausta ei saa teha kahte samanimelist .
Failide ja kaustade kopeerimiseks ühest kaustast teise kasutatakse menüü Edit käske - . Pärast jäävad lähteandmed alles ka oma endsisele kohale. Faile ja kaustu teisaldatakse samuti menüü käskude abil. Käsu Copy asemel kasutatakse aga käsku . Erinevus on selles, et lähteandmed uuele kohale, vaid paigutatakse ümber.